Σελίδες

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Καλές γιορτές

earth
Μία σειρά από γιορτές που μπορούμε να αρχίσουμε να γιορτάζουμε στο σπίτι μας για να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον κόσμο γύρω τους χωρίς να υπάρχει θρησκευτική αφορμή:

   ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ (12 Φεβρουαρίου)
Γιορτάζουμε το θαύμα της επιστήμης και τα ανθρώπινα επιτεύγματα με κεντρικό θέμα το βιβλίο που άλλαξε τον κόσμο, την “Προέλευση των Ειδών”  (Origin of the Species – 1859). Είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για την Εξέλιξη, την προέλευση των ανθρώπων και να παίξουμε με δεινόσαυρους, πιθηκάκια, πιγκουίνους, χελώνες και ιγκουάνα προσπαθώντας να βρούμε τη θέση του ανθρώπου μέσα στον κόσμο.

ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ (και Πάσχα) (20-21 Μαρτίου)
Γιορτάζουμε το θαυμαστό ταξίδι της Γης γύρω από τον Ήλιο και την αλλαγή των εποχών.  Είναι η αρχή της Άνοιξης και της αναγέννησης της φύσης. Μπορούμε να διοργανώσουμε δείπνο (σε κλειστό συνήθως χώρο γιατί ο καιρός συνήθως τέτοια εποχή είναι ακόμα κρύος) όπου θα υπάρχουν πολλά λουλούδια και θα σερβίρουμε αυγά (σύμβολα γονιμότητας και αναγέννησης) πίτες, κέικ, τυριά, ψωμιά και μπισκότα και θα τα συνοδεψουμε με ανθρακούχους χυμούς φρούτων, νερό και κρασί.
Μπορούμε, επίσης, να γιορτάσουμε και την Αναγέννηση όπου “αναγεννήθηκαν” οι επιστήμες στη Δυτική τέχνη και λογοτεχνία. Μπορούμε να θαυμάσουμε έργα των Ντα Βίντσι, Μιχαήλ Άγγελος, Ραφαέλ αλλά και Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, των Σεξπηρ και Βοκάκιος και να συζητήσουμε για το έργο και τη συνεισφορά επιστημόνων όπως ο Γαλιλαίος, ο Κοπέρνικος αλλά και ο Αρίσταρχος.
Γιορτάζουμε και τον Διαφωτισμό γιατί τότε “αναγεννήθηκαν” οι κλασικές ιδέες και ο ανθρωπισμός στην Δυτική κοινωνία. Μπορούμε να μιλήσουμε για τις δημοκρατικές και φιλελεύθερες ιδέες τόσο των αρχαίων Ελλήνων όπως ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης αλλά και νεώτερων δυτικών όπως ο Λοκ, ο Χιουμ, ο Βολταίρος, ο Νιούτον, ο Χάλευ και ο Λινναίος. Αναφέρουμε τη Γαλλική Επανάσταση, την Αμερικάνικη Επανάσταση αλλά και την Επανάσταση του 1821 που επισήμως και καθόλου τυχαία γιορτάζεται λίγες μέρες πιο μετά (στις 25 Μαρτίου). Μπορούμε να διοργανώσουμε μια βραδιά αστρονομικής παρατήρησης με τηλεσκόπια ή κάνοντας πειράματα με πρίσματα ή με την αναπαραγωγή των φυτών όπως φασολιές και φακές ή να παρατηρήσουμε αντικείμενα ή ακόμα και κύτταρα με μικροσκόπιο. Σημαντικό είναι να θυμηθούμε και την συνεισφορά των γυναικών στην τέχνη και τις επιστήμες, κάτι που παραβλέπεται συχνά από το σχολείο και τα βιβλία.

ΘΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ  (21 Ιουνίου)
Είναι η τέλεια ευκαιρία να γιορτάσουμε τη μεγαλύτερα μέρα του χρόνου με ένα όμορφο πικ νικ στη λιακάδα. Μπορούμε να ψήσουμε κρέας στα κάρβουνα και να παίξουμε με μπάλες (ποδόσφαιρο, βόλευ, ρακέτες), με φρίσμπι και σαπουνόφουσκες. Το βράδυ μπορούμε να ανάψουμε φωτιά εφόσον το επιτρέπει το περιβάλλον μας και δεν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς ή να ανάψουμε πολλά μικρά φωτάκια (με ηλιακή ενέργεια κατά προτίμηση) και να τα κρεμάσουμε στα δέντρα και στο σπίτι γύρω μας. Γιορτάζουμε επίσης την Ημέρα του Ανθρωπισμού και συζητάμε για τη θέση του ανθρώπου στη φύση και τον ρόλο της επιστήμης και της τέχνης στην ανθρώπινη ευημερία και ευτυχία.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ (23 Σεπτεμβρίου)
Ενώ την Άνοιξη συνήθως γιορτάζουμε τη γονιμότητα και την αναγέννηση, το Φθινόπωρο απολαμβάνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν πια ωριμάσει (εποχή του θερισμού) αλλά ταυτόχρονα παρατηρούμε τον καιρό που έχει αρχίσει να ψυχραίνει, τις ημέρες που μικραίνουν και προετοιμαζόμαστε για τον χειμώνα όπως αρχίζουν να κάνουν τα φυτά και τα ζώα. Είναι η κατάλληλη εποχή για να αναλογιστούμε το νόημα της ζωής και να θυμηθούμε τους αγαπημένους που έχουμε χάσει. Αν και οι νεκροί δεν γυρίζουν πίσω μπορούμε να τους μνημονεύσουμε, να θυμηθούμε όλες τις ωραίες στιγμές μαζί τους και να ανάψουμε ένα κερί για κάθε έναν από αυτούς.
Μπορούμε να γιορτάσουμε με ένα δείπνο που θα περιλαμβάνει δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, σούπες και ψητό κρέας. Για επιδόρπιο μπορούμε να σερβίρουμε διάφορα γλυκά με κανέλα και μαρμελάδα που μπορεί να έχουμε φτιάξει εμείς οι ίδιοι μαζί με τα παιδιά από το πρωί ή αποξηραμένα φρούτα. Κάποια στιγμή ο κάθε ένας μπορεί να κάνει με τη σειρά μια πρόποση για ό,τι θεωρεί ότι είναι το νόημα της ζωής. Καλή ευκαιρία είναι και να συζητηθεί ο μύθος του Αδάμ και της Εύας με το απαγορευμένο φρούτο και την “Πτώση” των πρωτόπλαστων. Μπορούμε να αναφερθούμε στη φύση του θεού της Γενέσεως, την ανθρώπινη φύση, τη σημασία του “παραπτώματος” στους ανθρώπους μέχρι σήμερα, στη φύση του “καλού” και του “κακού” και στην ειδική επίδραση που έχει αυτή η ιστορία στις γυναίκες και στον τρόπο που τις αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι και η θρησκεία.

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ (21-22 Δεκεμβρίου)
Γιορτάζουμε τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου με ένα δείπνο που θα περιλαμβάνει σούπες και φαγητά της κατσαρόλας, κάστανα, πατάτες και ξηρούς καρπούς. Το κεντρικό θέμα είναι η αστρονομία και οι επιστήμες και στο τέλος ανταλλάσσουμε δώρα όπως, τηλεσκόπια, μικροσκόπια, βιβλία, μουσική και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Σημαντικό είναι να τα παρουσιάσουμε τυλιγμένα σε γυαλιστερά χαρτιά, κατά προτίμηση ιριδίζοντα ή μεταλλιζέ ή με επιστημονικά σύμβολα και σχέδια ή οτιδήποτε επιστημονικό. Παίζουμε επιτραπέζια γνώσεων ή κάνουμε πειράματα. Μπορούμε να χτίσουμε το δικό μας Στόουνχετζ ή να φτιάξουμε ηλιακό ρολόι και να μιλήσουμε για τον τρόπο με τον οποίον οι αρχαίοι παρατηρούσαν τα άστρα.

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ (22 Απριλίου)
Γιορτάζουμε τη φύση και την ομορφιά του πλανήτη μας και, ανάλογα με τον καιρό και την θερμοκρασία, μπορούμε να κάνουμε εκδρομή, να κάνουμε ράφτινγκ, να φυτέψουμε ένα δέντρο, να σκαρφαλώσουμε σε ένα δέντρο, να κάνουμε πεζοπορία στη φύση, να γράψουμε ένα γράμμα σχετικά με την προστασία της φύσης και να το στείλουμε σε ένα περιοδικό ή μία εφημερίδα, να δουλέψουμε στον κήπο, να επισκεφθούμε μία φάρμα ή το χωριό, ή έναν ζωολογικό κήπο ή ένα ενυδρίο κ.λ.π..


Άλλες γιορτές που θα μπορούσαμε να έχουμε με τα παιδιά μας είναι:
ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗ (12 Απριλίου)
Γιορτάζουμε όχι μόνο τα ταξίδια στο διάστημα αλλά γενικότερα τα επιτεύγματα του ανθρώπου μέσω της επιστήμης και της τεχνολογίας.

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ (31 Δεκεμβρίου – 1 Ιανουαρίου)
Εκτός από τα κλασικά που κάνουμε την πρωτοχρονιά (χαρτιά, ανταλλαγή δώρων και γεύματα) μπορούμε να καθιερώσουμε τη δική μας παράδοση. Στις 31 Δεκεμβρίου μπορούμε να δίνουμε ο ένας στον άλλο ένα χαρτί στο οποίο θα γράφουμε ένα πράγμα (και μόνο ένα) που κάνει αυτός που δεν μας αρέσει και θα προτιμούσαμε να το αλλάξει. Π.χ. “Ο μπαμπάς δεν παίζει αρκετά μαζί μου.” “Η μαμά φωνάζει πολύ.” “Ο Μιχάλης δεν τακτοποιεί το δωμάτιό του.” “Η Νατάσα παίζει πολύ στον υπολογιστή.” Με αυτόν τον τρόπο βεβαιωνόμαστε ότι ασχολούμαστε με κάτι που είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς και φροντίζουμε μέσα στην επόμενη χρονιά να διορθώσουμε αυτά που οι άλλοι θεωρούν ελαττώματά μας.
Την επόμενη μέρα, την πρώτη μέρα του χρόνου, μπορούμε να φανταστούμε το μέλλον, να συζητήσουμε για αυτό και να ζωγραφίσουμε ή να κατασκευάσουμε κάτι που πιστεύουμε ότι θα υπάρχει στο μέλλον. π.χ. ιπτάμενα αυτοκίνητα ή ρομπότ που θα κάνουν δουλειές.

ΗΜΕΡΑ ΞΕΝΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ
Δεν υπάρχει λόγος να περιοριζόμαστε μόνο στις ελληνικές γιορτές. Μπορούμε να γιορτάσουμε όποια ξένη γιορτή θέλουμε και θεωρούμε ενδιαφέρουσα ή διασκεδαστική όπως το Χαλοουίν, η Ημέρα των Νεκρών, κ.λ.π..

ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ
Μία μέρα κάθε χρόνο μπορούμε να την αφιερώσουμε για να γιορτάσουμε μία διαφορετική θρησκευτική γιορτή από όλες τις θρησκείες του κόσμου. Μία χρονιά θα γιορτάσουμε τη γέννηση του γκουρού Gobindh Singh των Ινδών Σικχ. Μια άλλη χρονιά τη Μαχαγιάνα των Βουδιστών. Μια άλλη το κινέζικο νέο έτος. Μια άλλη το Μέσκελ των ορθόδοξων χριστιανών της Αιθιοποίας, κ.ο.κ.. Με αυτόν τον τρόπο δείχνουμε στα παιδιά ότι υπάρχουν πολλές θρησκείες στον κόσμο πέρα από εκείνες που επικρατούν στη χώρα μας και ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν διαφορετικά πράγματα. 

Πέρα από όλες αυτές τις γιορτές που αναφέρονται εδώ, φυσικά μπορείτε να σκεφτείτε ή να εφεύρετε όποια άλλη θέλετε. Σκοπός είναι πάντα να υπάρχει πολυφωνία και ενημέρωση ενώ όλη η οικογένεια θα διασκεδάζει και θα συνδέεται.

(Από το βιβλίο “Parenting Beyond Belief”)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου