Σελίδες

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Μία σόδα, παρακαλώ!


Αρχίζεις να ιδρώνεις. Το στομάχι σου κοντεύει να σπάσει. Αρχίζεις να περνάς από το κρύο στο ζεστό και από το ζεστό στο κρύο. Τα χέρια σου αρχίζουν να τρέμουν αλλά απλώνεις το πιρούνι και παίρνεις ακόμα μια μπουκιά. Το στομάχι διαμαρτύρεται αλλά η γλώσσα θέλει κι άλλο.  Ξεκουμπώνεις το παντελόνι σου για να κάνεις λίγο ακόμα χώρο και για μια στιγμή η ανακούφιση σε κάνει να πιστεύεις ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα αλλά πολύ σύντομα αυτή η τελευταία μπουκιά σε εκδικείται. Νιώθεις λες και κατάπιες τσιμεντότουβλο και θέλεις να πέσεις σε τρίμηνο λήθαργο σαν γέρικο ανακόντα. Παρόλα αυτά συνεχίζεις. Παίρνεις ένα μεγάλο κομμάτι βασιλόπιτα και προσεύεχεσαι να χωρέσει κι αυτό στο μπαλόνι που κάποτε έλεγες στομάχι. 

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;


Οι έρευνες έχουν αποδείξει αυτό ακριβώς που πιστεύαμε. Ο εγκέφαλός μας μπορεί πολύ έυκολα να αγνοήσει όλα τα σήματα που στέλνει το σώμα μας ότι φάγαμε (υπερ)αρκετά ακόμα και όταν γνωρίζουμε τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει κάτι τέτοιο. 

Το μέσο γεύμα μια φυσιολογικής διατροφής 2.000 θερμίδων ημερησίως αποτελείται από 600 με 800 θερμίδες.
Το μέσο εορταστικό γεύμα υπολογίζεται ότι φτάνει τις 2.000 θερμίδες από μόνο του αν και ορισμένες έρευνες υπολογίζουν ότι μπορεί να φτάνει και τις 4.500 θερμίδες! 

Ακόμα και όσοι προσέχουν την διατροφή τους συνήθως κατά τις γιορτές χαλαρώνουν την προσοχή τους και τρώνε περισσότερο.



Το πως ανταποκρίνεται ο οργανισμός σε ένα τόσο τεράστιο γέυμα εξαρτάται από τα γονίδια, τη σύνθεση του σώματος, το ορμονικό προφίλ καθώς και τις συνήθειές μας στο φαγητό και την άσκηση. Οι άνθρωποι που έχουν ασκηθεί πριν το γεύμα 12 ώρες ή λιγότερο τείνουν να αντιμετωπίζουν καλύτερα την αυξημένη ινσουλίνη που προκαλεί ένα "βαρύ" γεύμα όπως το εορταστικό και να χειρίζονται τους υδατάνθρακες και τα λίπη πιο αποτελεσματικά.

Τι μπορεί να κάνει κανείς αφού φάει το "αμαρτωλό" γεύμα;
Σίγουρα δεν πρέπει να ξαπλώσει. Μία ήπια άσκηση όπως ελαφρύ περπάτημα μπορεί να δώσει ένα πλεονέκτημα της τάξης των 170 θερμίδων την ώρα στην αντιμετώπιση του "φορτίου" που προκάλεσε το γεύμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου