Σελίδες

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Σβήσε τα φώτα! Δεν βλέπω!



Όλοι όσοι ζούμε σε μεγάλες πόλεις, έχουμε συνηθίσει να κοιμόμαστε κάτω από άδειους και κιτρινογκρίζους νυχτερινούς ουρανούς και νομίζουμε ότι το βράδυ υπάρχουν μόνο ελάχιστα άστρα και αυτά εφόσον ο καιρός είναι καλός. Στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζουμε ότι κάθε βράδυ χάνουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μία από τις πιο φαντασμαγορικές παραστάσεις της φύσης: τον νυχτερινό ουρανό!

Ο αστροφωτογράφος Mark Gee, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Νυχτερινού Ουρανού φτιάχνει ένα μικρό βίντεο με τη μαγεία του ουρανού το βράδυ και μας δείχνει τι χάνουμε.




 Η υπερβολική χρήση του φωτός κατά τη διάρκεια της νύχτας οχι μόνο μας στερεί την ομορφιά του νυχτερινού ουρανού αλλά έχει και ένα σωρό επιπτώσεις στην υγεία μας και στο περιβάλλον. Τα προβλήματα που δημιουργεί η "υπερκατανάλωση" φωτός είναι τόσα που πλέον μιλάμε για μια ιδιαίτερη μορφή ρύπανσης, την φωτορύπανση!


Πριν από την εφεύρεση του ηλεκτρισμού, οι άνθρωποι είχαν την τύχη να απολαμβάνουν έναν νυχτερινό ουρανό που ξεχείλιζε από άστρα. Αυτό το θέαμα ενέπνευσε την επιστήμη, τη θρησκεία, τη φιλοσοφία, την τέχνη και την λογοτεχνία και οδήγησε στην δημιουργία μερικών από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρώπινης διανόησης. Δυστυχώς, αυτή η πολύτιμη κληρονομιά του νυχτερινού ουρανού γίνεται όλο και λιγότερο γνωστή στις νεώτερες γενιές ανθρώπων. Για την ακρίβεια, υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη που δεν θα δούνε ποτέ τον Γαλαξία από το παράθυρο του σπιτιού τους.

Οι επιστήμονες μόλις τελευταία αρχίζουν να ανακαλύπτουν τις επιπτώσεις αυτής της απώλειας. Για τα νυχτόβια ζώα η χρήση νυχτερινού τεχνητού φωτός μπορεί και να είναι η πιο καταστροφική αλλαγή που έχει κάνει ποτέ ο άνθρωπος πάνω στο περιβάλλον. Κάποια άλλα ζώα μπορεί να χάνουν ακόμα και τη ζωή τους από τα ηλεκτρικά φώτα. Τα αποδημητικά πουλιά, για παράδειγμα, τις τελευταίες δεκαετίες χτυπάνε πάνω στα φωτισμένα κτήρια και σκοτώνονται όλο και πιο συχνά. Τα νεογέννητα θαλάσσια χελωνάκια, επίσης, μπερδεύουν τα φώτα των αυτοκινητόδρομων με την αντανάκλαση του φεγγαριού επάνω στην επιφάνεια της θάλασσας με αποτέλεσμα, αμέσως μετά τη γέννησής τους, να ξεκινάνε μια αυτοκτονική πορεία προς την λάθος κατεύθυνση και να προκαλούν μία από τις πιο σοβαρές μειώσεις πληθυσμών ενός είδους που έτσι κι αλλιώς απειλείται με εξαφάνιση.

Αλλά και εμείς οι άνθρωποι κινδυνεύουμε από το τεχνητό φως. Τα νυχτερινά φώτα επηρεάζουν τον κικαρδικό ρυθμό μας και προκαλούν από αϋπνίες μέχρι νευρικές διαταραχές. Η παρατεταμένη έκθεση στο μπλε φως έχει συνδεθεί με την αύξηση της παχυσαρκίας, του διαβήτη, της κατάθλιψης και των καρκίνων του προστάτη και του μαστού.


Επίσης, δεν υπάρχει σαφής επιστημονική απόδειξη ότι ο τεχνητός εξωτερικός φωτισμός μειώνει την εγκληματικότητα. Μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν περισσότερο ασφαλείς αλλά δεν τους κάνει στ'αλήθεια πιο ασφαλείς. Αντίθετα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο με το να κάνει τα θύματα και τις περιουσίες πιο ορατά. Οι εγκληματίες μπορεί να κρυφτούν στις σκιές που δημιουργούνται ενώ το φως συστέλλει τις κόρες των ματιών μας και μειώνει τη νυχτερινή μας όραση. Αυτό το τελευταίο φαινόμενο συχνά οδηγεί και σε τροχαία ατυχήματα.

Ακολουθεί το βίντεο του DarkSky.org, της ένωσης που έχει ως στόχο τη μείωση της παγκόσμιας φωτορύπανσης, που δείχνει τις συνέπειες της υπερβολικής χρήσης εξωτερικού τεχνητού φωτισμού.










Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου