Σελίδες

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Αυτός είναι καφές!



 Εσύ το ήξερες ότι τόσον καιρό πίνεις λάθος τον καφέ σου; 

Αυτό ισχυρίζεται επιστημονική έρευνα που μας δείχνει επιτέλους πως να φτιάχνουμε και πως να πίνουμε τον τέλειο (σύμφωνα με τα γούστα μας) καφέ και να μη δείχνουμε τελείως χωριάτες.

Κατ' αρχάς μεγάλη σημασία στην εμπειρία της απόλαυσης ενός φλιτζανιού αχνιστού καφέ φαίνεται να παίζει η ώρα. Δεν είναι η κάθε στιγμή ίδια και όπως φαίνεται δεν είναι και το κάθε φλυτζάνι καφές ίδιο. Υπάρχουν κάποιες "μαγικές" στιγμές κατά τις οποίες απολαμβάνουμε σε μεγαλύτερο βαθμό τον καφέ και κάποιες άλλες που υπονομεύουν αυτή την συνήθεια.


Ο οργανισμός μας παράγει σε συγκεκριμένες στιγμές της ημέρες κορτιζόλη, μια ορμόνη που προσπαθεί να μας κρατήσει ξύπνιους. Αν πιούμε καφέ κατά τις περιόδους αυτές όχι μόνο δεν απολαμβάνουμε τα οφέλη της καφεΐνης αλλά αντίθετα δημιουργούμε ανοχή και μακροχρόνια απολαμβάνουμε λιγότερο τον καφέ. Για να το αποφύγουμε αυτό μπορούμε να πίνουμε καφέ μία με μιάμιση ώρα μετά το πρωινό ξύπνημα. Δηλαδή, αν ξυπνάμε 7:00 θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 8:30 για να πιούμε καφέ.


~~~~~~~~~~~~~~~

Ένα άλλο θέμα που συνήθως το περνάμε στα ψιλά είναι το πόση καφεΐνη θέλουμε να έχει ο καφές μας. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια ανοχή σε αυτήν την ουσία ούτε την ίδια επιθυμία. Γι΄αυτό και υπάρχουν ορισμένα είδη καφέ που μας "πειράζουν" και άλλα που δεν μας "πιάνουν". Οι λέξεις κλειδιά στην προκειμένη περίπτωση είναι "ποικιλία" και "ψήσιμο".

Η ποικιλία "Αράμπικα" είναι η πιο δημοφιλής και έχει την καλύτερη γεύση.
Η ποικιλία "Ρομπούστα" έχει την διπλάσια καφεΐνη.

Οι πιο σκούροι καφέδες έχουν λιγότερη καφεΐνη γιατί όσο πιο πολύ ψήνεται ο καφές τόσο καταστρέφεται η καφεΐνη.

 ~~~~~~~~~~~~~~~

Το άλεσμα επίσης παίζει τον ρόλο του καθώς οι φρεσκοαλεσμένοι καφέδες έχουν καλύτερη γεύση από εκείνους που αποθηκεύονται σε σκόνη. Αν έχετε μύλο καφέ πάντως, το καλύτερο αποτέλεσμα στο άλεσμα δίνουν τα μικρά σύντομα αλέσματα αντί για ένα μεγάλης διάρκειας άλεσμα.





 ~~~~~~~~~~~~~~~

Δύο άλλοι σημαντικοί παράγοντες είναι η θερμοκρασία και η διάρκεια ψησίματος.

Η ιδανική θερμοκρασία θεωρείται οι 90 - 96 βαθμοί Κελσίου που θα πρέπει να διατηρούνται καθ' όλη την διάρκεια ψησίματος.

Οι ιδανικοί χρόνοι είναι:
Μηχανή απόσταξης (φίλτρου) = 5 λεπτά
Γαλλική πρέσα = 2-4 λεπτά
Μηχανή εσπρέσο = 20-30 δευτερόλεπτα





 ~~~~~~~~~~~~~~~

Το νερό επίσης είναι τόσο σημαντικό που την δεκαετία του 50 ο καθηγητής χημείας E.E. Lochhart έκανε ολόκληρη έρευνα για να υπολογίσει την ιδανική αναλογία νερού και καφέ. Το αποτέλεσμα στο οποίο κατέληξε, που θεωρήθηκε ιδανικό για τη γεύση του καφέ και τηρείται μέχρι σήμερα, είναι 17,42 μονάδες νερού για 1 μονάδα καφέ. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε 1 με 2 κουταλιές του γλυκού καφέ για κάθε 170 γραμμάρια νερό. Φυσικά, η αναλογιά μπορεί να αλλαχθεί ανάλογα με το γούστο μας.





 ~~~~~~~~~~~~~~~

Και τέλος, το πιο αναπάντεχο εύρημα από όλα:

Ο πιο αναζωογονητικός ύπος έιναι ο ύπνος του καφέ!
Δοκιμάστε να πιείτε ένα φλυτζάνι καφέ και να κοιμηθείτε αμέσως μετά για 20 λεπτά. Θα ξυπνήσετε πιο ανανεωμένοι από ποτέ!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου