Σελίδες

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Η "θρησκεία" της γονιμότητας (1)


Εχετε παρατηρήσει πως πολλές φορές κάνουμε πράγματα χωρίς να έχουμε σκεφτεί το λόγο αλλά, έτσι κι αλλιώς, τα θεωρούμε τόσο σημαντικά που δεν μας περνάει καν από το μυαλό ότι μπορεί να μην τα κάναμε; Έχετε παρατηρήσει πως συχνά "κολλάμε" σε πράγματα που θεωρούμε ότι είναι "το σωστό" χωρίς να ξέρουμε κι εμείς ακριβώς το γιατί;

Ο μπλόγκερ Joshua Kennon προτείνει τη θεωρία ότι υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που λειτουργούν σαν τελετουργικό, δηλαδή οι άνθρωποι τις θεωρούν εξαιρετικά σημαντικές και τις αναπαράγουν συνεχώς και χωρίς αμφιβολία με τον ίδιο τρόπο που εκτελούν τις θρησκευτικές τελετουργίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση γιατί είναι η εντολή κάποιου θεού. Πρόκειται, δηλαδή, για κάποιου είδους άτυπες "θρησκείες" (cults) που, αν και δεν έχουν απαραίτητα θρησκευτικό υπόβαθρο, θεωρούνται εξίσου σημαντικές και απαράβατες.

Ο Joshua Kennon διακρίνει 7 τέτοιες "θρησκείες".

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Για να μην τρελαθούμε τελείως!



Υπάρχουν μέρες που νομίζετε ότι βγάζετε καπνούς κι από τα αυτιά; Στιγμές που θέλετε να τα σπάσετε όλα; Νύχτες που τις περνάτε τρώγοντας γλυκό κυδώνι υπό το φως του ψυγείου; Και βδομάδες που δεν μιλάτε παρά μόνο στην τηλεόρασή σας;

Κανένα πρόβλημα.
Η ψυχολόγος Phillipa Perry μας δείχνει πόσο έυκολο να μην το χάσουμε κι αν (χτύπα ξύλο) το έχουμε ήδη χάσει πως να το ξαναβρούμε. Και όλα αυτά με μία μόνο εικόνα.

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Η κοκορόκοτα. Νο 2 (Ψυχολογία)


Γυναίκα ή άντρας; Κότα ή κόκορας; Τι γίνεται όταν έχεις λοφίο και ουρά, γουστάρεις τις κότες αλλά σου αρέσει να κλωσάς αυγά; Κι αν είσαι κότα και κάθε πρωί σε δέρνουν γιατί ανεβαίνεις στο φράχτη και λαλάς; Μην ανησυχείς. Δεν είσαι του γιατρού. Έρχεται ο Ζυμαρούλης για να εξηγήσει τα πάντα και να σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα.

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Η κοκορόκοτα. Νο 1 (Βιολογία)


Το λοφίο κάνει τον κόκορα ή η ουρά; Η κότα είναι κότα ή πουλάδα; Αν αυτές οι καυτές ερωτήσεις δεν αφήνουν ούτε εσάς να κοιμηθείτε τα βράδια μη φοβού! Έρχεται η επιστήμη να σας πει με ακρίβεια τι είδους κοτόπουλο είστε κι εσείς.

Τι; Ξέρετε πολύ καλά τι κοτόπουλο είστε; Ναι, καλά. Έτσι νόμιζε και ο 66χρονος μέχρι που πήγε στον γιατρό για ένα άσχετο θέμα υγείας και μετά από μία εξέταση ρουτίνας έμαθε ότι τελικά ήταν γυναίκα!

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Ποιος φοβάται το κορίτσι;

 Η κλασική θεώρηση του αρσενικού και του θηλυκού θέλει το πρώτο να είναι κυρίαρχο και δυναμικό ενώ το δεύτερο κοινωνικό και συναισθηματικό. Παρά το γεγονός, όμως, ότι αυτή η άποψη είναι γενικά αποδεκτή παρατηρούμε το εξής παράδοξο:
Η αρρενωπότητα είναι δύναμη, κυριαρχία και επιβολή, αλλά η θηλυκότητα είναι … τρομακτική!
Οι περισσότεροι άντρες αποφεύγουν να συσχετίζονται με οτιδήποτε θηλυκό γιατί

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Μπορείς να γίνεις λίγο πιο αγενής;


Σκηνή καθημερίνής τρέλας που έχουμε ζήσει όλοι:
Παππούς ταξιδεύει με το ΚΤΕΛ και κάθεται δίπλα στο νεαρό πρωτευουσιάνο. Δεν περνάνε ούτε δέκα λεπτά από την αναχώρηση και η ανάκριση ξεκινά.
"Από που είσαι παλικάρι;"
"Τίνος είσαι;"
"Που πααίνς;"
"Σπουδάειζ;"
"Που δλέβς;"
Ο νεαρός απαντά μονολεκτικά και με δυσφορία στο ενδιαφέρον του κουτσομπόλη παππού μέχρις ότου φτάνει στα όριά του και κάνει πως κοιμάται για να τον ξεφορτωθεί.
Ο παππούς μουτρώνει κου μουρμουράει σε όλη την υπόλοιπη διαδρομή για τη σημερινή νεολαία και τους κρυόκωλους τους πρωτευουσιάνους.

Ποιός είναι πραγματικά ο αγενής;

'Ωσπου δεν άντεξε στο τέλος το μυαλό μου


Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν καταγεγραμμένες ένα σωρό φοβίες, νευρώσεις και γενικά συναισθηματικές και πνευματικές διαταραχές όλες οι πνευματικές ανισορροπίες μπορούν να καταταχθούν σε δύο ευρύτερες κατηγορίες:

Μαγεία ή επιστήμη;


Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούμε σχετικά εύκολα να κατατάξουμε τον εαυτό μας σε μια ευρύτερη κατηγορία με τίτλο "λογικός" 'η "συναισθηματικός" κρίνοντας με βάση το τι μετράει περισσότερο για εμάς όταν παίρνουμε μια απόφαση. Όταν βρεθούμε μπροστά στις συνέπειες των πράξεών μας και στα λάθη των αποφάσεών μας μπορούμε να πούμε την δικαιολογία "αυτός είναι ο χαρακτήρας μου" ή "έτσι γεννήθηκα". Πολύ συχνά, ειδικά όταν παρατηρούμε την εξέλιξη του χαρακτήρα στα μικρά παιδιά, αναρωτιόμαστε αν ο χαρακτήρας διαμορφώνεται ή υπάρχει σαν προδιάθεση εκ γενετής στον άνθρωπο.Συχνά οι άνθρωποι που είχαν την ατυχία να υποστούν τραυματικές εμπειρίες ή άσχημα παιδικά χρόνια ισχυρίζονται ότι αυτά τους σημάδεψαν και έπαιξαν ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα τους. Και ενώ οι εμπειρίες μας όντως επηρεάζουν την προσωπικότητά μας, τώρα έρχεται η επιστήμη να μας δώσει ελπίδα και να μας πει πως να απαλλαγούμε από τα βάρη του παρελθόντος που συχνά θεωρούμε αδιόρθωτα.

Εσύ τι μούρλια κουβαλάς;


Το εγχειρίδιο της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχιάτρων που καταγράφει όλες τις ψυχολογικές διαταραχές που έχουν ανακαλυφθεί από την επιστήμη. Είναι επίσης γνωστό και ως η "Βίβλος των Ψυχιάτρων" και χρησιμοποιείται ευρέως όχι μόνο για την διάγνωση ασθενών αλλά και για τη διαμόρφωση ασφαλιστικών προγραμμάτων και κρατικών ερευνητικών μελετών.

Τώρα μπορούμε όλοι να βρούμε τι είδους τρελοί είμαστε!


Βγάλε τη ριμάδα τη ζώνη ασφαλείας!



Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές!
'Η μήπως τις καταστρέφει;

Η ψυχολόγος Phillipa Perry πιστεύει το δεύτερο καθώς καταγράφει την τάση των ανθρώπων να συρρικνώνουν συνεχώς τη ζωή τους εφόσον δεν υπάρξει κάποιος παράγοντας που θα τους αναγκάσει να κάνουν ένα βήμα πιο πέρα.

Πόσες φορές δεν έχουμε αισθανθεί ότι βαριόμαστε ή ότι δεν συμβαίνει τίποτα συναρπαστικό στη ζωή μας; Πόσες φορές δεν έχουμε αισθανθεί αμηχανία μπροστά στην ερώτηση "τι νέα;" Πόσες φορές δεν έχουμε αισθανθεί μοναξιά και απομόνωση ή ότι η ζωή μας δεν έχει νόημα; Σύμφωνα με την Phillipa Perry για όλα αυτά φταίει η ζώνη ασφαλείας με την οποία ζούμε κυριολεκτικά όλη μας τη ζωή από τον φόβο των

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Εσύ έμεινες στο shelfie;



Και μετά από όλες αυτές τις φάτσες που φάγαμε στη μάπα τόσα χρόνια μάλλον ήρθε η ώρα που θα τρώμε στη μάπα βάζα, κομοδίνα, κάλτσες και ύποπτα φαγητά και όλα αυτά γιατί το selfie κάνει επιτέλους στην άκρη για χάρη του -όπως και να το κάνουμε- πιο Ρενέ Μαγκρίτ shelfie.
Η νέα τρέλα που κάνει θραύση στο ίντερνετ είναι να βγάζει κανείς φωτογραφίες, όχι τον εαυτό του, αλλά