Εχετε παρατηρήσει πως πολλές φορές κάνουμε πράγματα χωρίς να έχουμε σκεφτεί το λόγο αλλά, έτσι κι αλλιώς, τα θεωρούμε τόσο σημαντικά που δεν μας περνάει καν από το μυαλό ότι μπορεί να μην τα κάναμε; Έχετε παρατηρήσει πως συχνά "κολλάμε" σε πράγματα που θεωρούμε ότι είναι "το σωστό" χωρίς να ξέρουμε κι εμείς ακριβώς το γιατί;
Ο μπλόγκερ Joshua Kennon προτείνει τη θεωρία ότι υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που λειτουργούν σαν τελετουργικό, δηλαδή οι άνθρωποι τις θεωρούν εξαιρετικά σημαντικές και τις αναπαράγουν συνεχώς και χωρίς αμφιβολία με τον ίδιο τρόπο που εκτελούν τις θρησκευτικές τελετουργίες που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση γιατί είναι η εντολή κάποιου θεού. Πρόκειται, δηλαδή, για κάποιου είδους άτυπες "θρησκείες" (cults) που, αν και δεν έχουν απαραίτητα θρησκευτικό υπόβαθρο, θεωρούνται εξίσου σημαντικές και απαράβατες.
Ο Joshua Kennon διακρίνει 7 τέτοιες "θρησκείες".
1. Η "θρησκεία" της γονιμότητας.
Σχετίζεται με την αναπαραγωγή και την μεταβίβαση των γονιδίων γι'αυτό και είναι ίσως η σημαντικότερη "θρησκεία" που σπανίως παραβιάζεται. Οι άνθρωποι δημιουργούν και επιβάλλουν ένα σωρό κανόνες και περιορισμούς στην σεξουαλικότητα, το σεξ και την αναπαραγωγή την ίδια όπως, π.χ. απαγορεύεται το σεξ πριν το γάμο ή εκτός γάμου, οι γυναίκες δεν πρέπει να έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους και γενικά πρέπει να διατηρούνται σε ένα χαμηλότερο στάτους από εκέινο των αντρών (επειδή "ελέγχουν" το σεξ και πάντα τα παιδιά -βλ. γονίδια- είναι δικά τους), η ομοφυλοφιλία είναι κάτι "κακό" και ο θεός δίνει μεγάλη σημασία στην αγνότητα και την σεξουαλική εγκράτεια. Αντανακλαστικά, οι άνθρωποι
προσπάθησαν να θέσουν υπό έλεγχο όχι μόνο την δική τους αναπαραγωγή, αλλά γενικότερα την ιδέα της αναπαραγωγής και της γονιμότητας με το να δημιουργήσουν περιορισμούς ακόμα και στην αναπαραγωγή των ζώων και τη γονιμότητα των φυτών.
Τέτοιου είδους "θρησκείες" αναπτύχθηκαν από πολύ νωρίς με την εμφάνιση του ανθρώπου και επιμένουν σε πολλές κοινωνίες. Το γεγονός, πάντως, είναι ότι επηρέασαν σε τεράστιο βαθμό τις κοινωνικές και ηθικές δομές είτε με θετικό τρόπο (π.χ. δημιουργία οικογενειών, σύσφιξη ανθρώπινων δεσμών, μείωση βίας και εγκληματικότητας, δημιουργική έμπνευση για την τέχνη) είτε με αρνητικό (π.χ. καταπίεση κάποιων ανθρώπινων ομάδων, συντηριτισμός, ενοχικά σύνδρομα, αύξηση της βίας και της εγκληματικότητας). Αυτό δείχνει το πόσο σημαντική είναι αυτή η "θρησκεία" για το ανθρώπινο είδος.
Καθώς οι εποχές περνάνε και η ανθρωπότητα μαθαίνει όλο και περισσότερα πράγματα για τη γονιμότητα και την διαδικασία της αναπαραγωγής, τόσο λίγότερο αισθανόμαστε την ανάγκη να αποδώσουμε μαγικά και μεταφυσικά χαρακτηριστικά στο σεξ που αποκόπτεται όλο και περισσότερο από την διαδικασία της αναπαραγωγής. Με τη βοήθεια της επιστήμης μπορούμε πλέον να εφαρμόσουμε κατά βούληση την αντισύλληψη αλλά και την αναπαραγωγή με μεθόδους που δεν περιλαμβάνουν το σεξ (π.χ. εξωσωματική γονιμοποίηση). Αυτό αποδυναμώνει την "θρησκεία" της γονιμότητας και γι' αυτό βλέπουμε κοινωνικές αλλαγές όπως η χειραφέτηση των γυναικών, η αποδοχή της ομοφιλοφυλίας και η απελευθέρωση του σεξ.
Δείτε σε επόμενο ποστ πως η "θρησκεία" του θανάτου ορίζει τις ζωές μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου